Jdi na obsah Jdi na menu

§ 13 zák.č. 67/2013Sb. k pokutám, na které má člen družstva nárok

§ 13 zákona č. 67/2013 Sb., upravuje některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.
Důležitou informací je to, že se jedná především o pokuty, které musí platit poskytovatel služeb příjemci služeb, tj. členovi družstva za celou řadu pochybení, spojených s vyúčtováním služeb, konkrétně za pozdní doručení vyúčtování, doručení vadného vyúčtování, nevyřízení reklamace vyúčtování, neumožnění členovi družstva nahlížet do podkladů vyúčtování. Příjemce služeb (tj. člen družstva) tuto pokutu hradí v jediném případě a to když nenahlásí správný počet osob, žijících v bytě. Z pohledu členů družstva tedy není jediný důvod, aby si sami odhlasovali snížení této pokuty a to navíc za situace, když v konečném důsledku tuto pokutu uhradí správcovská firma a ne družstvo. A nyní slíbená citace § 13:

Pokuta za prodlení s nepeněžitým plněním

(1) Jestliže poskytovatel služeb nebo příjemce služeb nesplní svoji povinnost stanovenou tímto zákonem, zejména nesplní-li příjemce služeb povinnost oznámit změnu počtu osob, nebo nedoručí-li poskytovatel služeb včas vyúčtování nebo nesplní povinnosti spojené s právem příjemce služeb nahlížet do podkladů k vyúčtování a povinnosti spojené s vypořádáním námitek, je povinen zaplatit druhé straně pokutu, ledaže by splnění povinností ve stanovené lhůtě nebylo spravedlivé požadovat nebo k nesplnění lhůty došlo zaviněním druhé strany.

 

Celé znění zákona je k dispozici např. zde: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-67

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář